Becuri LED – Ghid Practic de Cumparare

Becurile LED sunt parte din viata noastra cotidiana de mai mult de 10 ani.  Sa vedem ce sunt becurile LED, ce avantaje au ele față de becurile clasice cu incandescență și după ce criteria alegem să cumpărăm  astfel de becuri.

Becuri LED – scurta istorie

Înainte de inventarea lămpilor cu LED-uri, erau utilizate trei tipuri de lămpi pentru cea mai mare parte a iluminatului general (alb):

  • andescență, care produc lumină cu un filament stralucitor încălzit de curent electric. Acestea sunt foarte ineficiente, având o eficiență luminoasă de 10-17 lumeni / W și au, de asemenea, o durată scurtă de viață de 1000 de ore. Ele sunt eliminate treptat din aplicațiile generale de iluminat. Aceste lampi(becuri) produc o lumina similara cu lumina soarelui, cu un indice de redare a culorilor ridicat (CRI).
  • Lămpi fluorescente care produc lumină ultravioletă printr-o descărcare strălucitoare între doi electrozi într-un tub de presiune scăzută de vapori de mercur, care este transformat în lumină vizibilă printr-un strat fluorescent pe interiorul tubului. Acestea sunt mai eficiente decât lămpile incandescente, având o eficiență luminoasă de aproximativ 60 lumeni / W și au o durată de viață mai mare de 6.000-15.000 de ore și sunt utilizate pe scară largă pentru iluminatul rezidențial și de birou. Cu toate acestea, conținutul mare de mercur face ca acestea să reprezinte un pericol pentru mediu și trebuie eliminate ca deșeuri periculoase.
  • Lămpi cu halogenuri metalice, care produc lumină printr-un arc între doi electrozi într-o atmosferă de argon, mercur și alte metale. Acestea au fost cele mai eficiente lumini electrice albe inainte de LED-uri, avand o eficienta luminoasa de 75-100 lumeni / W si au o durata de viata relativ lunga de 6.000-15.000 de ore, dar pentru ca au nevoie de o perioada de incalzire de 5-7 minute inainte de a porni, nu sunt utilizate pentru iluminatul rezidențial, ci pentru iluminatul industrial comercial și industrial, precum și pentru luminile de securitate și lumina de zi de exterior.

Primele LED-uri cu consum redus de energie au fost dezvoltate la începutul anilor 1960 și au produs numai lumină în frecvențele joase, roșii ale spectrului luminos.

Existența LED-urilor albastre și a LED-urilor de înaltă eficiență au condus la dezvoltarea primului „LED alb”, care a folosit o acoperire cu fosfor pentru a transforma parțial lumina albastră emisă în frecvențe roșii și verzi, creând o lumină albă.

China a intensificat cercetarea  in domeniul LED și primul pom de Crăciun  iluminat cu LED  apare în 1998.

Philips Lighting a încetat cercetările asupra lampilor fluorescente compacte în 2008 și a început să dedice cea mai mare parte a bugetului său pentru cercetare și dezvoltarea  iluminatul LED. In 2009, Philips Lighting America de Nord a devenit primul care a prezentat lămpile  LED ca varianta la becul standard cu 60 W A-19.

În ianuarie 2009, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat o lampă cu LED care costa 2 £  si era de 12 ori mai eficientă ca o lampă cu tungsten și avea durata de viata de 100.000 de ore.

Criterii de alegere a becurilor LED

Când trebuie să alegem un bec LED pentru iluminatul casei , trebuie să avem în vedere trei caracteristici importante ale becurilor LED: culoarea și luminozitatea și acuratețea culorilor.

Bineînțeles că, sunt și alte criterii pe care trebuie să le luați în considerare, despre care vom discuta mai tarziu, dar acestea trei au impact direct asupra iluminarii casei în mod corect.

Culoare becului LED

Lumina alba este de fapt compusa din 3 culori Rosu, Verde și Albastru. Deși led-urile de culoare roșie si verde au aparut devreme in istoria dezvoltarii tehnologie LED, a durat aproape 20 de ani până la apariția luminii albastre emise de LED.

In momentul de față există două tipuri de  Becuri LED: RGB(Red Green Blue) și LED-urile albe. Becurile LED RGB folosesc gruparea ledurilor din cele 3 culori Rosu Verde si Albastru pentru a obține lumina alba. Aceste becuri LED sunt ceva mai scumpe decat cele cu lumină albă, dar au și câteva avantaje.

Becurile LED cu lumina albă folosesc  un strat de fosfor pentru a transforma lumina albastră în lumina albă. Becurile LED cu lumina albastră nu sunt benefice  organismului uman așa cum au demonstrat studii recente, fiind cauza a numeroase boli prin expunere îndelungată.

Așadar când vine vorba de alegerea culorii becurilor LED albul este recomandarea noastră. Dar lumina alba emisa de becurile LED are și ea nuanțe.  Temperatura luminii emisă de Becurile Led exprimată în grade Kelvin  începe de la 2700 K –lumina naturala caldă și poate ajunge până la 4500K ce reprezinta lumina albă naturală.

Temperatura luminii becuri led

Acuratețea culorilor

Acuratețea cu care o sursă de lumină, fie ea bec LED sau orice alt fel de bec, reflectă exact culorile naturale ale unui obiect se măsoară printr-un indicator numit CRI (Colour Render Index).

Cu toții am experimentat situația în care obiecte de îmbrăcăminte sau legume și fructe au în magazin o alta culoare decat cea naturală. Acest lucru este din cauza faptului că în spațiile comerciale se folosesc surse de lumina cu CRI mic 80 sau sub. Un bec cu incandescenta are CRI 100, adica reflecta culoare naturala a unui obiect.

Becurile LED au un CRI începând cu 80, ceea ce înseamnă că alterează într-o anumită măsură felul în care culorile obiectele apar privitorului. Un bec LED de calitatea trebuie să aibă întotdeauna specificat CRI în descrierea tehnică.

Vă prezentam mai jos un stand de fructe luminat cu o bec clasic incadescent ce are CRI maxim 100 si apoi luminat cu un Bec LED cu un CRI 80.

Indicator CRI becuri LED

Un bec LED foarte bun are CRI peste 85, în timp ce un CRI de 80 este de obicei limita de jos acceptată.

Bec LED – luminozitate: lumeni sau wați

Majoritatea oamenilor știu deja că luminozitatea nu se măsoară în watt pentru că, în cazul becurilor cu Led este irelevantă. Așadar Puterea consumată se măsoară în Watt și luminozitatea în Lumeni. Mai jos aveți un tabel cu cele mai importante tipuri de becuri și corelația între luminozitate și putere.

Corelatie luminozitate putere becuri

Becurile LED au cel mai mic consum în W față de celelalte tipuri de becuri la aceeași luminozitate furnizată. Pentru a avea o dimensiune a luminozității ce trebuie folosită în casă 700 de lumeni este suficient să furnizeze un bec pe un hol sau pentru privitul la televizor iar pentru citit sau gătit e nevoie de peste 1300 de lumeni.

Alte criterii de alegere a unui Bec LED

Pe lângă criteriile enumerate mai sus mai sunt câteva ce trebuie să le luați în calcul în momentul în care vă decideți să cumpărați becuri LED.

Durata de viață și garanția unui bec LED

Pentru că prețul becurilor LED este  cu 15 -20% mai mare decât a becurilor clasice, acest criteriu este foarte important în recuperarea în timp a investiției în becurile cu LED. Garanția general acordată de marii producători precum Philips este de 24 luni. Durata de viață a unui bec LED este în medie de 15.000 de ore de funcționare. Asta înseamnă aproximativ 10 ani la o folosire zilnică de 4 ore sau 8 ani la o folosire zilnică de  6 ore.

Becuri LED – Forma

Ca și în cazul altor tipuri de becuri forma becului ține de două aspecte cel estetic și cel practic legat de tipul corpului de iluminat. Becurile LED in forma clasica pot fi folosite pentru o gama larga de corpuri de iluminat in timp ce becurile Led in forma de lumânare se pretează pentru veioze sau lămpi. Becurile Led pentru lustră au dimensiuni ceva mai mici fiind concepute  special pentru lustre.

Tipul de dulie

Tipul de dulie al becurilor Led se alege în funcție de corpul de iluminat. Becurile led ale producătorii de prestigiu precum Philips vin într-o gamă foarte variată de dulii/socluri. Becurile led sunt disponibile pentru orice tip de corp de iluminat de la veioze la plafoniere, lustre și candelabre. Cele mai răspândite tipuri de dulii sunt E14 și E27.

Reglarea intensității luminii

Pentru cei ce își doresc această funcție, de reglare a intensității luminii, trebuie să știți că nu toate becurile led sunt compatibile cu variatorele de luminozitate. Această funcție o puteți găsi și în varianta în engleză trecută in specificațiile tehnice ca ”dimmable”. Folosire unor becuri led ce nu au specificatie clară că pot fi folosite cu variatoare de lumina poate duce la arderea becului.

Unghiul de iluminare.

Comparativ cu becul clasic, care are un unghi de iluminare de aproximativ 300⁰, becurile Led au unghiul de iluminare ceva mai mic. Becurile Led cu sisteme semi îngropate au unghiul de iluminare de 120⁰ -160⁰. Becurile Led moderne cu forma clasică au înlăturat această limitare.

Becurile Led reprezintă o alegere pentru viitor, ele sunt o soluție foarte bună pe termen lung. Folosirea lor asigura economia de energie și pentru protejează mediului. Iluminatul casei cu becuri Led este o soluție modernă și ecologică fără a face rabat la calitatea luminii. Estimările specialiștilor sunt că până în 2025 jumătate din case vor folosi iluminat cu becuri led, în UE. Sfatul nostru este  să treceți la becurile cu Led, ele si-au dovedit deja eficiența și fiabilitatea.

Recomandările noastre de becuri led

Set  2 becuri LED Philips

 

Set 3 becuri LED Philips

 

Set 2 becuri LED Philips lumânare

 

Bec LED Philips Lustră