Ce reprezintă indicele CRI?

Indicele de redare a culorilor – CRI

Indicele de redare a culorii (CRI) este o măsură cantitativă a capacității unei surse de lumină de a dezvălui cu fidelitate culorile diferitelor obiecte, în comparație cu o sursă de lumină naturală sau standard.

Ce înseamnă redarea culorilor?

Redarea culorilor denotă capacitatea ochilor de a diferenția între culori. Această abilitate este afectată de mulți factori, iar unul dintre aceștia este calitatea luminii.

Valoarea indicelui se poate situa pe o scară de la 0 la 100, unde CRI = 100 indică o redare pe deplin fidelă a culorii, corespunzând luminii naturale puternice. Valorile scăzute pot distorsiona în totalitate culorile.

În procesul de achiziționare al unui corp de iluminat, acest factor este îndeosebi important, în special în unele zone, precum bucătărie sau baie, în activități precum gătit sau aplicarea machiajului.

În prezent, majoritatea becurilor puse la vânzare au deja un CRI peste 80, acesta fiind, de regulă, considerat un indice corespunzător pentru redarea culorii. 

Pentru a vă face o idee despre valorile CRI ale unor tipuri individuale de surse de lumină, puteți consulta tabelul de mai jos.

Aceste numere sunt, totuși, orientative, deoarece fiecare producător poate stabili diferit aceste valori pentru sursele pe care le oferă.

*Trebuie să rețineți faptul că indicele CRI nu are nicio legătură cu temperatura culorii luminii, deoarece aceasta din urmă reprezintă tonul luminii. Temperatura culorii luminii are în vedere doar culoarea adevărată emisă de sursa de lumină și nu culorile emise de orice obiect atunci când lumina strălucește asupra ei.

SPECTRUL

Un spectru este un set de lungimi de undă, caracteristice radiației electromagnetice care este emisă sau absorbită de un anumit obiect, substanță, atom sau o moleculă.

Culorile curcubeului, microundelor, radiațiilor ultraviolete și radiografiei sunt câteva exemple.

Spectrul continuu și spectrul de linie sunt două tipuri de spectre; diferența lor principală este că spectrul continuu nu conține goluri, în timp ce spectrul liniar conține multe lacune.

În cazul unei lămpi incandescente aceasta are un spectru continuu.

*Spectru continuu –  imaginea suprapusă atât a spectrelor de absorbție cât și a emisiilor.

Iar în cazul unei lămpi fluorescente acesta are un spectru de linii discrete; implicând faptul că lampa incandescentă are CRI mai mare.

*Spectru de linii –  fie un spectru de absorbție (linii întunecate pe un fundal luminos), fie un spectru de emisie (linii luminoase pe fundal întunecat).

O sursă de lumină având un CRI = 100 va reda culorile exact așa cum ele sunt în realitate (sub lumina naturală). Cu cât valoarea CRI este mai mică, cu atât scade calitatea de redare a culorilor.

Iluminatul cu sodiu de joasă presiune are un CRI negativ; luminile fluorescente variază de la aproximativ 50 pentru tipurile de bază, până la aproximativ 98 pentru cel mai bun tip multi-fosfor.

LED-urile tipice de culoare albă au un CRI de 80 sau mai mult, în timp ce unii producători susțin că LED-urile lor ating un CRI de până la 98.

Sursele de lumină cu un CRI ridicat sunt folosite cu precădere în domenii critice cum ar fi îngrijirea neonatală sau restaurarea artei, în timp ce pentru utilizarea generala in spatiile de interior este folosit un indice de 75 sau mai mare.

Luați legătura cu Can&Power