EcoDesign – Implementarea Directivei EU în anul 2016

Reglementările europene în domeniul energetic, transpuse în norme legislative la nivel național, impun o serie de măsuri al căror efect benefic pe termen lung este incontestabil: un mediu mai curat și un consum mai redus de energie electrică. Acest angajament asumat de către producătorii și distribuitorii din domeniu se concretizează într-un calendar foarte clar de acțiuni și termene de implementare a acestora pe plan european.

Practic, după anul 2009 când a fost adoptată Directiva CE 245, aproape în fiecare an au fost interzise anumite categorii de produse și tehnologii de fabricație, fiind permisă numai comercializarea produselor existente la data respectivă în stocul distribuitorilor sau al magazinelor.

După interzicerea în aprilie 2015 a lămpilor HPS si HPM cu vapori de mercur, în anul 2016 urmează o noua etapă de implementare a Directivei ErP (Energy related Products – Produse consumatoare de Energie, cunoscută și sub numele de Directiva EcoDesign), cu impact direct asupra unor noi categorii de surse de iluminat cu o anumită destinație de utilizare și tehnologie de fabricație a acestora.

Implementarea EcoDesign – Surse de iluminat restricționate în perioada 2016 – 2018

Sursele de iluminat interzise nu se vor mai produce sau importa pe teritoriul Uniunii Europene după termenele prevăzute în calendarul de implementare a normativelor EcoDesign. Stocurile rămase în magazinele sau depozitele companiilor vor  putea fi în continuare comercializate pâna la epuizarea acestora.