Prize si Intrerupatoare – ghid pratic de cumparare

Alegerea prizelor si intrerupatoarelor pentru o locuinta nu este întotdeauna un proces usor. Multitudinea de modele, tipuri si marci face alegerea si mai dificila daca nu aveti cunostinte minime in domeniu. Specialistii CanPower au intocmit un scurt ghid pentru a va ajuta sa cumparati prize si intrerupatoare de calitate adaptate fiecarui tip de buget.

Intrerupatoare simple sau intrerupatoare modulare?

Alegerea între gama de prize si întrerupatoare simple sau prize si intrerupatoare modulare poate fi o decizie grea. In cazul în care alegeti gama de prize sau intrerupatoare din gama clasica simpla adica doza rotunda atunci fiecare dispozitiv  este pozitionat într-o doza. Puteti alege varianta de aparataj modular unde mai multe dispozitive sunt instalate intr-o singura doza fie ca sunt prize, intrerupatoare sau prize pentru TV sau internet.

Unul din factorii decizionali în alegerea prizelor si/sau intrerupatoarelor modulare sau simple îl reprezinta complexitatea instalatiei electrice. Bineinteles ca, gradul de complexitate este dictat de nevoile locatarilor viitoarei locuinte.O camera de zi în care majoritatea membrilor familiei îsi desfasoara viata cotidiana va necesita prize si întrerupatoare modulare.

Daca aveti un numar mare de prize si intrerupatoare ce deservesc una sau mai multe camere recomandarea specialistilor CANPOWER este sa alegeti o gama modulara care este mai compacta si permite instalarea mai multor dispozitive in aceeasi doza  vezi imaginea de mai jos.

In cazul în care aveti un numar mai mic de prize si intrerupatoare, si nu aveti nevoie ca acestea sa fie grupate in mai mult de 3 dispozitive în acelasi loc, atunci sfatul nostru este sa mergeti pe varianta clasica, simpla care este mai ieftina si are o oferta mult mai variata.

Prize simple si prize modulare

In aceasta categorie cele mai importante ar fi:  priza schuko , priza de internet RJ45, priza TV, priza de telefon RJ11  si mai nou priza cu mufa USB.

„Schuko” este o formă scurtă a termenului german Schutzkontakt (literalmente: contact de protecție), [1] care indică faptul că dopul și priza sunt echipate cu contacte de protecțieimpamantare (sub formă de agrafe și nu de pini). Conectoarele Schuko sunt utilizate în mod normal pe circuite cu 230V, 50 Hz, pentru curenți de până la 16 A.

Recomandare: daca va proiectati instalatie electrica astfel încât sa faca fata schimbarilor tehnologice, priza schuko este un standard obligatoriu  pentru alimentare , priza TV  pentru televizor si priza USB pentru incarcarea telefoanelor.

In cazul prizelor de internet, chiar daca va veti monta un router wireless – solutia optima si moderna,  toate aparatele se vor  conecta la acesta. Totusi, va rugam sa luati in considerare faptul ca  viteza internetului in cazul conectarii prin cablu este net superioara celei wi-fi.

Recomandarea noastra este ca cel putin în camera în care folositi  cel mai des un computer sau un laptop, eventual daca este mai îndepartata de locul de intrare a cablului de internet in locuinta, instalati o priza modulara pentru internet.Nu veti regreta.

Prize modulare Gewiss

priza modulara Gewiss cu protectie pentru copii gri inchis

Prize cu protectie pentru copii

Indiferent daca alegeti prize modulare sau prize simple in cazul in care aveti copii, prizele cu protectie pentru acestia sunt un element de siguranta obligatoriu. Prizele Gewiss cu protectie pentru copii indeplinesc toate standardele de siguranta în domeniu asigurandu-va protectia familiei dumneavoastra.

 

Tipuri de Intrerupatoare simple si intrerupatoare modulare

In cazul intrerupatoarelor fie ele simple sau modulare cele mai folosite tipuri sunt : intrerupator simplu, intrerupator dublu, intrerupator cap-scara, intrerupator cap-cruce , intrerupator cu revenire , intrerupator pentru jaluzele.

Fiecare dintre tipurile de intrerupatoare enumerate mai sus se regasesc in aproape 90% din instalatiile electrice realizate pentru o locuinta moderna .

Intrerupatorul simplu sau dublu are ca scop aprindere sau stingere luminii de la o singura sursa de lumina: veioza, lampa, lustra, aplica de tavan etc.Intrerupatorul dublu permite aprinderea a doua surse de lumina diferite ce pot fi in locatii separate sau becuri ale aceleiasi lustre sau candelabru, aplica sau plafoniera.

Intrerupatorul cap scara are rolul de a stinge/aprinde  una sau mai multe surse de lumina  din 2 locuri diferite ale incaperii – de exemplu in ambele capete ale unui hol lung sau scara interioara.

intrerupator cap scara gewiss

Intrerupatorul cap-cruce care poate fi intermediar intre 2 intrerupatoare cap-scara si da posibilitatea   sa puteti stinge/aprinde una sau mai multe surse de lumina din 3 locuri diferite ;

Intrerupatorul cu revenire pe care il puteti folosi de exemplu la sonerie sau la Intrerupatorul de jaluzele care se foloseste pentru actionarea jaluzelelor , draperiilor , perdelelor etc

Intrerupatoare modulare Gewiss

Dupa aceasta scurta descriere a tipurilor de prize si intrerupatoare modulare sau simple va amintim ca este important sa cautati produse de calitate care sa va scuteasca de probleme in timp.

Cele mai frecvente probleme ale prizelor si/sau intrerupatoarelor ieftine si de proasta calitate sunt:

 • topirea firelor in zona contactelor
 • smulgerea din perete a prizelor
 • montajul inestetic
 • finisaje de proasta calitate ce îsi schimba culoarea foarte repede

Fiecare din producatorii importanti au game mai ieftine sau mai scumpe in functie de finisajele  si de matrialele folosite. Veti gasi de exemplu rame din sticla , marmura , granit , lemn, plastic care pot creste foarte mult costul realizarii unei instalatii electrice.

Sfatul nostru este sa alegeti  prizele si intrerupatoarele în primul rând în functie de buget, dar fara sa faceti rabat de la calitate.

De mentionat in cazul prizelor este  faptul ca, o priza de proasta calitate, poate crea mult mai multe daune aparatelor electrice sau electronice, asadar nu este cazul sa va limitati bugetul.

O priza de calitate cum sunt prizele Gewiss din gama Chorus sunt alegerea ideala, daca va doriti o intalatie electrica  moderna si de calitate .

AVANTAJE:

prize si intrerupatoare modulare :

 • montare compacta,
 • estetica si design,
 • fixare foarte buna în doze
 • versatilitate
 • ergonomie si economie de spatiu

prize si intrerupatoare simple :

 • pretul mai mic
 • oferta mai variata
 • rapiditate in montaj
 • inlocuire simpla

DEZAVANTAJE:

prize si intrerupatoare modulare :

 • ansamblu format din doza + suport + dispozitiv
 • pretul mai mare
 • necesita o minima documentare inainte de cumparare.
 • inlocuire ceva mai grea

gama simpla :

 • ocupa mult spatiu pe perete
 • probleme la fixarea in doze

Prize si Intrerupatoare – Concluzii

Prizele si intrerupatoarele au un rol important în ansamblul unei locuinte. Prizele si intrerupatoarele modulare sau cele simple servesc fiecare unui scop bine definit in cadrul unei locuinte. Folositi prize si intrerupatoare de calitate cum sunt cele de la Gewiss, pentru a va proteja de eventualele accidente neplacute datorate calitatii slabe a materialelor. Alegeti prizele si intrerupatoarele in functie de necesitatile din fiecare camera. In cazul prizelor standardul shuko este obligatoriu.

Pentru orice informatii suplimentare apelati la specialistii CanPower la telefon +40 (0)31 40 30 700 sau email office@canpower.ro

Luați legătura cu Can&Power