Temperatura de Culoare – Ghid de Cumparare

 

Lumina calda si Lumina rece in sufragerie

 

Ce este temperatura de culoare?

Fiecare sursă de iluminat emite o anumită nuanță de culoare, mai albă sau mai galbenă, iar aceasta poartă numele de temperatură de culoare. Atunci când este aprins, becul trece prin diferite etape de încălzire. Contrar așteptărilor, atunci când temperatura acestuia este mai mică, lumina va fi mai galbenă, iar pe măsură ce temperatura crește, lumina va fi din ce în ce mai albă, până la tonuri de albastru, pentru cele mai ridicate valori.

Practic, temperatura de culoare se bazează pe raportul dintre cantitatea de lumină roșie și cantitatea de lumina albastră.

În ce se măsoară temperatura de culoare?

Unitatea de măsură pentru temperatura culorii se numește Kelvin; în ceea ce privește scara de măsură, un număr mai mic de grade Kelvin indică o lumină mai galbenă, iar un număr mai mare de grade Kelvin indică o lumină alb-albăstruie. Foarte des întâlnită este prescurtarea „K”, ca și în exemplele de mai jos.

Lumină caldă sau lumină albă, în funcție de încăpere

Și totuși, la ce ne ajută toate aceste informații? De ce este important să citim specificațiile atunci când alegem o sursă de lumina?

Pentru că tipul de lumină ne poate afecta atât organismul, cât și starea de spirit; astfel, este indicat să alegem lumina pe care ne-o dorim în cunoștință de cauză. Spre exemplu, o lumina mai albă, rece, este potrivită pentru concentrare și este stimulantă, pe când o lumină mai caldă este adecvată momentelor de relaxare și intimitate.

De asemenea, este important să ții cont și de stilul în care locuința ta este amenajată și decorată. Un stil modern, ce include multe geamuri supradimensionate, gresie, materiale precum inox-ul și mobilier contemporan, se va potrivi cu o temperatură de culoare rece. Un stil clasic, în care folosim covoare/mochete și mobilier din lemn masiv, se va îmbina mai bine cu o temperatură de culoare caldă.

Sufragerie și Dormitor

Cea mai potrivită alegere pentru camera de zi, cât și pentru dormitor, este o lumină caldă, în jurul a 2000-3000 de kelvini, deoarece atmosfera din aceste încăperi se dorește a fi primitoare, confortabilă și intimă.

Bucătărie

 Pentru bucătărie, poți opta pentru un mix de lumină, în cazul în care încăperea este destul de spațioasă pentru a permite acest lucru. În zona de gătit, deasupra blatului de bucătărie, este recomandat să optezi pentru lumină albă, rece, pentru a putea observă detalii și pentru a te concentra atunci când gătești, iar pentru zona de luare a mesei, poți alege o nuanță caldă, pentru a crea o atmosferă primitoare și confortabilă.

Baie

Când vine vorba despre baie, poți opta atât pentru o lumină mai rece, cât și pentru o lumină mai caldă, în funcție de nevoile și preferințele familiei tale. De exemplu, dacă îți dorești un spațiu în care să te poți privi în oglindă pentru a realiza un machiaj corect, pentru a te bărbieri fără greșeli sau pentru a te pensa uniform, atunci îți recomandăm o lumină mai rece. Dacă mai important pentru ține este șansa de a te relaxa cu băi lungi, înspumate și de a crea senzația de spa și intimitate, atunci este recomandată o lumină mai caldă. 

Pentru a ușura aceste decizii, există varianta să alegi un bec smart, controlabil prin telefon, dimabil și cu opțiune de ajustare a temperaturii, prin intermediul căruia să îți poți seta singur nuanța și intensitatea de lumină dorite. O aplicabilitate foarte bună a acestei soluții o găsim în sfera sufrageriei, dar nu numai. Aici poți opta pentru:

  • o lumină caldă, cu o intensitate scăzută, perfectă pentru vizionarea unui film
  • o lumină neutră, de intensitate medie, potrivită pentru o seară de jocuri cu familia și prietenii
  • o lumină rece, de intensitate ridicată, pentru momentele de concentrare, parcurgere a unei lecturi sau pentru lucru de acasă

Vizitează eShop-ul nostru, navighează printre produse și alege-l pe cel mai potrivit pentru tine! 🙂

 

Luați legătura cu Can&Power