Tipuri de Becuri, partea 2 – Ghid de Cumpărare

În articolul trecut, am discutat despre istoria becului și cele 4 tipuri de bec existente: cu halogen, incandescente, LED și economice. În partea a doua a seriei „Tipuri de Becuri” vom discuta despre alte informații utile, precum forma becului, tipul de soclu, lumeni și wați. Sperăm ca, în urma parcurgerii acestor informații, alegerea tipului potrivit de bec să fie făcută în cunoștință de cauză și să devină mai ușoară.

            Forma Becului

În ziua de astăzi, becurile se găsesc sub multe forme și dimensiuni, astfel încât nevoile și dorințele consumatorului să fie atinse până la cel mai înalt nivel. Spre exemplu, pentru un candelabru în stil tradițional, poți opta pentru un tip de bec în formă de lumânare. Pentru un lampadar modern, o alegere mai potrivită ar fi un tip de bec în formă de glob.

Cele mai populare tipuri de becuri, în ceea ce privește forma,  sunt următoarele:

  • standard
  • glob
  • lumânare
  • pară
  • reflector

Tipuri de Soclu/Dulie

Poate chiar mai importante decât forma becului sunt tipurile de dulii. În funție de corpul de iluminat pe care dorești să îl utilizezi, trebuie să alegi soclul corespunzător. Există, desigur,  adaptoare pentru dulii (care îți permit să folosești un bec cu un anumit tip de soclu împreună cu un corp cu un alt tip de soclu), însă este de preferat să alegi din start varianta potrivită.

Sursă imagine: https://secure.img1-fg.wfcdn.com/pp/58611294/resize-w1300%5Ecompr-r85/9167/91677301/default_name.jpg

Watt-ii și Lumenii

Watt-ul reprezintă unitatea prin care se măsoară energia consumată de un bec. Pentru a emite o lumină mai puternică, numărul de watti necesari este mai mare. Deci, cu cât o lumina necesită mai multă putere (watti), cu atât consumul necesar producerii acelei lumini va fi mai mare.

Lumenii reprezintă unitatea prin care măsuram cantitatea de lumină vizibilă pe care un corp/sursă de iluminat o produce. Cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât lumina emisă va fi mai puternică.

Cea mai bună soluție în ceea ce privește raportul watt/lumeni este becul LED. Acesta consumă mult mai puțină putere față de becul obișnuit, oferind aceeași cantitate de lumină.

Poți observa mai jos cum diverse tipuri de becuri luminează mai puternic sau mai slab in funcție de energia consumată.

Acum că avem claritate asupra diferenței dintre watt și lumen, de unde știm de câtă lumină avem nevoie sau cum să alegem becul potrivit?

În funcție de încăperea care se dorește a fi luminată, există o recomandare în ceea ce privește cantitatea de lumină potrivită.

Sperăm că articolul de astăzi a adus puțin mai multă lumină in ceea ce privește diversele tipuri de becuri și atribuțiile lor.

În continuare, îți recomandăm să accesezi gama noastră de becuri, pentru a alege cea mai bună varianta pentru tine!

 

 

Luați legătura cu Can&Power