Iluminarea Dormitorului – Sfaturi pentru un Iluminat Practic

Iluminarea corectă si practică a dormitorului tău ar trebui să fie un subiect foarte important pentru tine, deoarece acest aspect poate avea un impact mare asupra stării tale de bine.

Deși dormitorul reprezintă una dintre cele mai importante încăperi din locuința ta, cel mai probabil momentele pe care reușești să le petreci aici se încadrează în a doua parte a zilei, spre seară. Așadar, deoarece poate nu mereu reușești să profiți pe deplin de lumina naturală a zilei, este important să iluminezi cu grijă și corect acest spațiu.

Într-unul dintre articolele trecute, am explicat ce reprezintă temperatura de culoare și cum aceasta are un impact puternic asupra omului – dacă nu ai avut șansa să îl citești, îl poți accesa aici.

Pe scurt: o lumină mai caldă, între 2700-3500 de kelvini îți va oferi un mediu intim, optim pentru relaxare și confort, în timp ce o lumină neutră-rece, în jurul a 4000-6500 de kelvini îți va crea spațiul ideal pentru concentrare și focus.

Partea frumoasă este că, prin instalarea mai multor surse de iluminat și utilizarea lor în funcție de nevoie, dormitorul tău va deveni o încăpere multifuncțională! Totul ține de dinamica și de flexibilitatea pe care dorești să le ai în acest spațiu.

Spre exemplu, poți alege să utilizezi atât plafoniere, lustre, cât și lampadare, veioze, lămpi, aplice de perete, spoturi încastrate și bandă led (sau doar câteva dintre ele) care, în combinația optimă, vor avea un efect vizual ce îți va depăși așteptările. Astfel, iluminarea dormitorului tău va fi pe cât se poate de practică.

Pentru o iluminare de uz general, poți aprinde mai multe surse de iluminat, precum plafoniera, aplicele de perete, veioza și lampadarele; astfel, vei obține o lumină uniformă, suficient de intensă pentru activități casnice sau de zi cu zi.

Mai departe, cu acelasi set de corpuri de iluminare instalate, poți accentua zona unde ai nevoie de concentrare, precum un birou sau măsuță de machiaj, folosind cu precădere corpurile de iluminat alese și montate pentru acea zonă.

Poți aprinde doar câteva dintre luminile montate în jurul patului, pentru un efect general de lumină, dar care nu este atât de puternică, punând însă accent pe luminile ce țintesc biroul/măsuța de machiaj sau orice spațiu care necesită concetrare și atenție.

Există și varianta de iluminare ambientală a dormitorului, utilizând in special iluminatul din jurul patului, pentru un efect de „cozy”, care invită la relaxare și odihnă.  Dacă alegi să folosești becuri sau corpuri ce folosesc lumina RGB, efectul va fi cu atât mai spectaculos.

Câteva ponturi de care îți recomandăm să ții cont în iluminarea dormitorului:

  • deoarece este posibil ca nu în orice moment să ai nevoie de aceeași intensitate de lumină, alege becuri dimabile, controlabile prin smartphone, astfel încât să poți regla nivelul de lumină printr-o simplă apăsare de ecran
  • dacă alegi să utilizezi multiple surse si nivele de iluminat, este indicat să le integrezi și utilizezi mai ușor prin sistemul Dynalite, prin care poți controla toate luminile instalate printr-un singur întrerupător
  • înainte să te apuci de cumpăraturi de corpuri și surse de iluminat, schițează-ți pe o agendă nevoile pe care îți dorești să le bifezi în spațiul dormitorului și câteva variante de iluminat, astfel încât, la final, să o alegi pe cea mai potrivită

** Dacă ai nevoie de îndrumare pentru a ajunge la rezultatul dorit, ne poți contacta – unul dintre colegii noștri va fi mai mult decât bucuros să te asiste în proiectul tău de iluminare a dormitorului.

Mai jos poți regăsi câteva din corpurile de iluminat pe care le-ai văzut folosite în imaginile de mai sus, care se regăsesc în incinta showroom-ului nostru:

Pentru o mai mare diversitate în ceea ce privește lampadarele, veiozele și spoturile încastrate, îți recomandăm să răsfoiești selecția de pe site-ul nostru și să alegi după propriul stil, pentru a găsi soluția potrivită nevoilor tale!

 

 

Luați legătura cu Can&Power